Legfrissebb Trabant túra: Kaukázusok

SANTIAGO - JERUSALEM

- Egy Út amely a felhők közé emel és a sárba hemperget. -

Santiago - Jerusalem - Geonauta

Üdvözlet az olvasónak!

Vadász Zsolt vagyok. Életem utóbbi tíz évének jelentős részét az El Camino bejárásával és különböző variánsainak befejezésével töltöttem. Eleddig 12 utat jártam be, s közben mindenféle emberekkel hozott össze a jó-sorsom.

A legfigyelemreméltóbb egy nyugdíjas madridi öregúr volt, aki Santiago-ból Jeruzsálemig és Jeruzsálemtől Santiago-ig gyalogolt. Ez volt az első jel, aminek alapján kutakodni kezdtem, hogyan és miként tudnám én is eme utat bejárni?


I. Etap - Mària-út, Csiksomlyó-Màriazell

II. Etap - Mariazell-Paris-Santiago de Compostela

III. Etap - Santiago-Lourdes-Roma

IV. Etap - Roma-Jerusalem

Santiago - Jerusalem

Elsőként megemlíteném a zarándoktársaimat, akik,-mikor e szőrmeresztő ötletemet elővezettem - előbb kicsit furcsállták, de később lelkesen segítettek. Az út sok ezer km-t, sok hónapot fog felemészteni a résztvevők idejéből. Természetesen szívesen látunk résztávokra becsatlakozókat is. Az alábbi matricával fogjuk az utat végig jelölni, és GPS-szel rögzítjük, az utánunk jövőknek segítségnyújtásként. Szeretnénk régi, archaikus öltözetben végig járni: a hajókon, kompokon, kézzel, vagy állati erővel húzott kordén kívül mellőzve minden más közlekedési eszközt, a modern kor vívmányait.

„ Mea Culpa -
Hallottam felőlük, hogy vannak a Világon Jánosok és Jancsik.
János meg akarta váltani a Világot, nem sikerült és most boldogtalan.
Jancsi meg akarta javítani a varrógépet, sikerült neki és most boldog.
Én egy boldog „Jancsi” vagyok aki meg szeretné osztani ezt a boldogságot más „Jancsi”-kkal.
Nem a Jánosokkal mert őket az én örömöm nem boldogítja.
És viszont. Nem akarok Jánossá válni és megváltani a Világot.

Az én célom a camino bejárásával, az önös célokon, önmagam jobbá tételén kívül, hogy egy olyan caminos módot mutassak az embereknek, ami ugyan cipekedéssel, szenvedéssel, küzdelemmel jár, óriási ember és jellemformáló hatása van. Egy hagyományos módon, a technikai vívmányok mellőzésével, a luxus nélkülözésével legyalogolt sok száz kilométer rendkívül inspiráló hatással van a gondolkodásra. Az elmélyült gondolkodásra, mely által ha meg nem is világosodunk, de értelmet nyerhet és új megvilágításba kerülhet sok az életünk értelmével kapcsolatos dolog.

Lehet, ez egy elködösített okfejtésnek tűnik, de az a Zarándok, akinek a hátizsákját a Jakabi transz hurcolássza és Ő maga hotelről-hotelre szenvedi végig a maga caminoját, az egy másik zarándoklaton vesz részt és más tapasztalatokkal tér haza mint az a zarándok aki Hozzám hasonlóan egyszerű szállásokon száll meg, megszenvedi az Út viszontagságait, átéli az Út minden spirituális csodáját.
Az előbbi bejárási formának én nem akarok és nem is tudnék segíteni.
Az én célom, hogy példamutatással, minél több embert a másik Útra ösztönözzek és ezeket szívvel-lélekkel ellássam jó tanácsokkal, útbaigazításokkal, hasznos információkkal.
Nem sírom vissza a régmúlt időket, ami volt elmúlt. Manapság a zarándokutakon tízszer annyian vagyunk fizikálisan, de ugyanannyian maradtunk mentálisan.
Csak azokkal tudok közösséget vállalni akik a napi etap végén összeülnek, gyertyát gyújtanak, hálásak azért hogy itt lehetnek, imádkoznak, vagy egyszerűen csak elmélkednek.
Akik lenn ülnek a bárban, mindenféle el caminos szuvenírrel felfegyverezve, sörözve bámulják a nagy képernyős tévét, azokkal mit csináljak?
Közöttük is vannak persze fogékonyak.
Akik reggel látnak bennünket felszedelőzködni a mezőn, ahol kinn aludtunk az egymillió csillagos hotelben, sokan fényképeznek is.
Vannak közöttük akik megkérdezik, hogy csatlakozhatnak-e?
Merthogy Ők ezt keresték itt, csak épp nem találták.
Nos, nekem ez a Célom.
Ezért megyek középkori ruhában, pásztorbottal, kutyával az oldalamon, hogy ezeknek segítsek megtalálni és végigjárni a zarándoklatukat.”

Kedves Olvasó, Zarándoktárs! 

Kérlek, segíts előrelendíteni az utunkat egy minimális összeg befizetésével, add meg neved és címed, hogy legalább egy hímzett pólóval, vagy valami aprósággal honorálni tudjuk hozzájárulásodat!

Válj te is részesévé ennek a fantasztikus spirituális utazásnak, és segíts nekünk előteremteni az úthoz szükséges anyagi fedezetet. Minden egyes euróval az út 2 kilométerének megtételéhez járulhatsz hozzá. Pénztárcádtól függően támogass minket 1, 10 vagy 50 eurós adománnyal, hogy összegyűjthessük az első év 2000 km-ének megtételéhez szükséges 1000 eurót. Előre is köszönjük.

A mai napig beérkezett adományok összege: 1159 euró